Detta gäller vid export av varor

Många har resor som ett stort intresse och hur drömresan ser ut kan variera kraftigt från person till person. Vissa gillar att åka till samma semesterställe varje år medan andra vill upptäcka nya platser. Något som många också gör när de är utomlands är att köpa varor. Det kan vara allt från souvenirer till matvaror.

Innan du försöker importera varor från utlandet är det dock viktigt att du kollar upp reglerna. Vid export så behöver du till exempel ett ursprungscertifikat som kan styrka ursprunget av varan. Det är också bra att veta att vissa varor inte får exporteras. Listan över varor som inte får exporteras varierar från land till land.

Risk att fastna i tullen

För att undvika att fastna i tullen är det viktigt att du läser igenom vad som gäller för det land du besöker. Skulle du råka försöka importera en olaglig vara kan det stå dig dyrt. Detta trots att du kanske inte visste om att just den varan var olaglig. Det är därför viktigt att du är påläst om vad som gäller.

Handelskammaren kan hjälpa dig

Bor du på hotell så kan hotellet hjälpa till med mycket men dock inte med varor som ska importeras eller exporteras. Du behöver därför vända dig till rätt personer för att allt ska gå så smidigt som möjligt när det är dags att resa. Det är inte vem som helst som kan signera ett ursprungscertifikat utan detta måste göras av Handelskammaren. Nuförtiden är det mycket smidigare att få ursprungscertifikat signerade då du kan skicka en förfrågan online. Detta är något som underlättar när du vill importera varor från utlandet. Du får även information online om hur mycket det kostar och vad du behöver göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *